У Циркунах презентована ідея новітньої гімназії як ключового проєкту відновлення

Ще у лютому 2023 року на ім’я голови ГО «НДЦ блокчейн-рішень» проф. Ігоря Дунаєва надійшов лист від голови Циркунівської військової сільської адміністрації М.В. Сікаленка. У листі наголошувалося, що «з метою скорішого і всебічного післявоєнного відновлення і модернізації нашої постраждалої від окупантів громади колектив Циркунівської сільської військової адміністрації та небайдужі громадські організації і активісти ініціюють нову амбітну ідею створення і побудови нового закладу середньої освіти – гімназії або ліцею (згідно статті 9 Закону України «Про освіту» для дітей с. Циркунів та найближчих населених пунктів, у т.ч. м. Харків. Ми ставимо амбітну мету – створити унікальне та інноваційне культурно-освітнє середовище для всебічного розвитку і патріотичного виховання та підготовки дитини до успішної кар’єри в Україні за сучасних професіях. Ми віримо, що у новій успішній післявоєнній Україні саме освічена і людина має бути безумовною головною цінністю, оточена середовищем любові і культури, а оточуюче її середовище – тільки людино-центричним і справедливим».

До нас звернулися з проханням долучитися до розробки концепції такого закладу середньої освіти – гімназії або ліцею – і підготувати своє концептуальне бачення щодо цифровізації не тільки навчального процесу, але і соціального середовища усередині та поза нього, включаючи батьків, меценатів, університетських діячів тощо. Важливо, щоб таке бачення передбачало використання новітніх цифрових технологій, активне міжособистісне спілкування осіб різних поколінь та, за можливості, – рівні умови участі для всіх.

У підсумку, 19 березня 2023 року представники нашого Ротарі-клубу презентували концепцію цієї амбітної ідеї – ідеї нової гімназії.

Сутність проекту – створити людино-центричну освітню екосистему сервісів для всебічного особистісного розвитку дитини та реалізації її накопиченого особистісного капіталу – від раннього шкільного віку та до університету та самореалізації у професії. Це досягатиметься комплексним застосуванням кращих соціальних та педагогічних технологій та найпередовіших українських цифрових рішень, які акцентують всю увагу та ресурс на довірчих відносинах, технологічно забезпечених інструментами блокчейн.

Перша пілотна громада – село Циркуни за 5 км від міста-героя Харкова, Україна. Ця громада значно постраждала від війни у 2022-2023 роках, а її відновлення має не лише важливе соціально-економічне значення, а й найважливіше символічне значення для Харкова, України та навіть Східної Європи.

Для чого? Екосистема сервісів даного комплексного проекту має сприяти прищепленню молоді глибоко осмисленої та соціально відповідальної поведінки та довіри, одночасно закріплюючи цю довіру технологічно – у діючій децентралізованій інформаційній платформі на основі технології блокчейн, яка застосовується для всіх етапів життя будь-якого такого вихованця гімназії.

Довіра завжди є результатом соціальних взаємин між людьми та підтверджує впевненість у порядності іншої людини. Це означає, що вираз та просте підтвердження довіри – у всіх його проявах – є найважливішою умовою становлення сучасної молодої особистості та накопичення її особистісного капіталу.

Було запропоновано, без сумніву, унікальне новітнє цифрове рішення, яке покликане забезпечити всебічні соціальні та технологічні умови для формування у дитини усвідомленості свого життя, всередині якої буде сформована велика усвідомлена мрія і сильне бажання її здійснити в дорослому житті.

Отримавши згоду від голови громади Миколи Сікаленка, наш ротарійський клуб буде шукати європейських партнерів для презентацій і, головне – спільної реалізації таких нових гімназій у форматі загально-європейської мережі в зацікавлених містах. Ротарійський рух вбачається тут одним із ідеальних інструментів для успіху.

Запрошуємо усіх зацікавлених ротарійців для співпраці та новітніх формування людино-центричних сервісів вже зараз!